Hulp nodig? Bel 078 783 00 07

Veelgestelde vragen

Staat je vraag er niet tussen? Wij helpen je graag!
Wat is het rendement van zonnepanelen?
Het rendement van zonnepanelen ligt doorgaans tussen de 4% en 6%, afhankelijk van factoren zoals degradatie van de panelen, afschrijving, en de noodzaak om de omvormer na ongeveer 10-15 jaar te vervangen​
Ja, er zijn diverse subsidies en financiële voordelen beschikbaar voor de aanschaf van zonnepanelen. In Nederland geldt sinds 1 januari 2023 een 0% btw-tarief op zonnepanelen, wat de noodzaak van btw-teruggave elimineert​

Salderen houdt in dat als je meer stroom opwekt dan je verbruikt, je de overtollige stroom kunt terugleveren aan het net. Dit wordt dan verrekend met de stroom die je van het net afneemt op momenten dat je zelf niet genoeg opwekt​

Voor het plaatsen van zonnepanelen op een dak is meestal geen vergunning nodig, mits ze parallel aan en vlak boven het dakvlak worden geplaatst. Voor monumenten of beschermde stads- of dorpsgezichten kunnen andere regels gelden, dus raadpleeg altijd de lokale gemeente​

Zonnepanelen leveren het meeste op wanneer ze naar het zuiden zijn gericht en in een hoek van 35 tot 40 graden staan. Schaduw van bomen of gebouwen kan de opbrengst aanzienlijk verminderen​
Zonnepanelen vereisen weinig onderhoud. Af en toe reinigen met water en een zachte doek is voldoende, hoewel regen meestal al veel schoonmaakwerk doet. Eventuele onderhoudskosten betreffen voornamelijk de omvormer, die na ongeveer 10-15 jaar vervangen moet worden​
Zonnepanelen zijn over het algemeen bestand tegen extreme weersomstandigheden zoals sneeuw, hagel, storm en vorst, dankzij hun constructie met gehard veiligheidsglas​
Een omvormer zet de door de zonnepanelen opgewekte gelijkstroom (DC) om in wisselstroom (AC), die geschikt is voor gebruik in het elektriciteitsnet en door elektrische apparaten. De omvormer speelt een cruciale rol in de efficiëntie van het gehele systeem​
De kosten voor een zonnepaneleninstallatie voor een gemiddeld huishouden van vier personen liggen rond de €5.000. Dit omvat de panelen zelf, de omvormer en de installatiekosten
Het verschil tussen zwarte en blauwe zonnepanelen zit voornamelijk in de esthetiek. Zwarte panelen hebben vaak een strakkere uitstraling, terwijl blauwe panelen iets goedkoper kunnen zijn. Het rendement van beide types is vergelijkbaar in een klimaat zoals dat van Nederland
Wat is een warmtepomp en hoe werkt het?

Een warmtepomp gebruikt warmte uit de lucht, bodem of grondwater en zet deze om in bruikbare warmte voor het verwarmen van je woning en het leveren van warm tapwater. In de warmtepomp zit een vloeistof die de warmte opneemt en via een warmtewisselaar afgeeft aan de verwarming (zoals vloerverwarming of radiatoren). De warmtepomp werkt op elektriciteit​.

Bij een hybride warmtepomp, waarbij een cv-ketel bijspringt op koude dagen, zijn je bestaande radiatoren meestal geschikt. Voor een all-electric warmtepomp zijn speciale radiatoren of convectoren nodig met een grotere capaciteit. Vloerverwarming is ook een goede optie voor all-electric systemen.

De kosten van een warmtepomp variëren afhankelijk van het type en merk. De investering begint bij ongeveer €2.500 en kan oplopen tot meer dan €15.000, inclusief installatie. Een deel van de kosten kan worden vergoed via subsidies​.

Ja, er is subsidie beschikbaar voor de aanschaf van warmtepompen via de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). De hoogte van de subsidie hangt af van het type en vermogen van de warmtepomp​.

Niet alle woningen zijn geschikt voor een all-electric warmtepomp. Woningen die vóór 2000 zijn gebouwd, moeten vaak eerst beter geïsoleerd worden. Een hybride warmtepomp kan al werken in huizen met matige isolatie of deels nageïsoleerde huizen​.

Warmtepompen zijn energie-efficiënt, maar ze verbruiken wel elektriciteit. Het energieverbruik hangt af van de grootte van de woning, de mate van isolatie en het type warmtepomp. Door zonnepanelen te combineren met een warmtepomp kan het elektriciteitsverbruik gecompenseerd worden​.

Moderne warmtepompen, zoals die van Mitsubishi Electric, behoren tot de stilste op de markt. De geluidsproductie van de binnenunits varieert tussen 20 dB(A) en 40 dB(A), wat vergelijkbaar is met fluisteren of ritselen van bladeren​.

Een warmtepomp vereist regelmatig onderhoud om efficiënt te blijven werken. Dit omvat het controleren van het koelmiddelpeil, het reinigen van filters en het inspecteren van de algemene werking van het systeem.

Ja, een warmtepomp kan worden gecombineerd met zonnepanelen om de benodigde elektriciteit duurzaam op te wekken. Het aantal benodigde zonnepanelen hangt af van het type warmtepomp, de isolatie van de woning en het totale elektriciteitsverbruik.

In de meeste gevallen is geen vergunning nodig voor het installeren van een warmtepomp. Het is echter altijd verstandig om dit bij de lokale gemeente te controleren, vooral als je in een beschermd stads- of dorpsgezicht woont​.

Kan je ziek worden van airconditioning?
Nee, je wordt niet ziek van een goed onderhouden airconditioner. Airco’s koelen en drogen de lucht, en ze kunnen zelfs pollen en andere allergenen uit de lucht filteren, wat gunstig is voor mensen met allergieën zoals hooikoorts​.
Hoewel airco’s energie verbruiken, zijn moderne units zeer energie-efficiënt en uitgerust met de nieuwste technologieën om het energieverbruik te minimaliseren. Airco’s kunnen zelfs energie besparen door de verwarming te ondersteunen in de winter, dankzij hun warmtepompfunctie.
Veel moderne airconditioners zijn uitgerust met een warmtepomp, waardoor ze niet alleen kunnen koelen maar ook kunnen verwarmen. Dit maakt ze veelzijdiger en energie-efficiënter dan traditionele verwarmingssystemen​.
Het benodigde koelvermogen is afhankelijk van verschillende factoren zoals de ligging, de bouwwijze, blootstelling aan zonlicht en het aantal personen in de ruimte. Een vuistregel is dat je ongeveer 30 à 40 Watt koelvermogen per kubieke meter ruimte nodig hebt.
De aanschaf en installatie van een airconditioningsysteem vergen een investering, maar door de lange levensduur (12-15 jaar) en de besparing op stookkosten, is het een rendabele investering. Bovendien zijn er subsidies beschikbaar voor zowel particuliere als zakelijke gebruikers.
Het is niet strikt noodzakelijk om ramen en deuren gesloten te houden, maar het is wel efficiënter. Open ramen en deuren verhogen het energieverbruik en vertragen het bereiken van de gewenste binnentemperatuur.
Regelmatig onderhoud is essentieel voor een goed werkende airco. Dit omvat het reinigen of vervangen van filters. Voor dagelijks gebruik wordt aangeraden om de filters regelmatig te controleren en schoon te maken om optimale prestaties te garanderen.
Er zijn subsidies beschikbaar, zoals de Energie-investeringsaftrek (EIA) voor zakelijke gebruikers en de ISDE-subsidie voor warmtepompsystemen. Een erkend installateur kan meer informatie geven over de beschikbare subsidies.
Invertertechniek zorgt ervoor dat de airconditioner snel reageert op veranderingen in de binnen- en buitentemperatuur, waardoor een stabiel en tochtvrij binnenklimaat ontstaat. Invertersystemen zijn stil en hebben een lager energieverbruik dan traditionele systemen​.
Nee, bij vervanging moet zowel het binnen- als buitendeel worden vernieuwd. De combinatie van beide delen bepaalt de capaciteit en het energieverbruik, en alleen een door de fabrikant ontworpen combinatie geeft de beste resultaten en garantie​.
App sturen
Welkom bij A Label 👋
Stuur ons een app voor al je vragen!